Agreus – bezprzewodowe pomiary i sterowanie dla branży rolnej, sadów, ogrodów, terenów zielonych

Właściwości wodne gleb

Gleba jako układ wielofunkcyjny składa się z fazy stałej, ciekłej i gazowej. Faza stała gleby to około 50 – 60 % jej objętości (faza mineralna i materia organiczna) a pozostałą część stanowi powietrze i woda (Fig. 1). Trójfazowy układ gleby może ulegać zmianom w wyniku procesów glebotwórczych oraz agrotechniki. Prawidłowa uprawa oraz aplikacja materii organicznej może istotnie zwiększyć pojemność wodną gleby.

Woda i powietrze wypełniają pory glebowe, a więc występuje między nimi układ antagonistyczny. W przypadku zalania większości porów przez wodę rośliny cierpią z powodu braku tlenu w strefie korzeniowej. Gdy większość porów wypełni powietrze następuje susza glebowa. Trzeba jeszcze pamiętać, że nie cała zawarta w glebie woda jest dostępna dla roślin.

Woda w glebie ma znaczenie nie tylko jako czynnik niezbędny dla rozwoju roślin i życia organicznego, ale wpływa także na przemieszczanie się w niej soli mineralnych. Od ilości wody znajdującej się w glebie zależy także szybkość oraz charakter rozkładu materii organicznej.

Wodę, występującą w glebie, możemy podzielić na cztery rodzaje:

Rodzaje pojemności wodnej gleb (Fig.3)

Maksymalna pojemność wodna (MPW)

Jest to maksymalna ilość wody jaką może zatrzymać gleba. Występuje po bardzo obfitych opadach deszczu lub intensywnym nawadnianiu. W stanie tym gleba zawiera bardzo mało powietrza, które może się utrzymywać tylko w największych przestworach.

Polowa pojemność wodna (PPW)

Po odcieknięciu wody grawitacyjnej w glebie następuje stan równowagi między siłą grawitacji a siłą, z jaką woda przyciągana jest przez cząsteczki gleby. Gleba zawiera wtedy stosunkowo dużo wody i wystarczająca ilość powietrza.

Punkt trwałego więdnięcia (PTW)

Ilość wody w glebie, przy której rośliny trwale więdną. Przy tym poziomie wilgotności gleby rośliny zasychają i nie pomoże już im deszcz czy też nawadnianie.

Kategorie agronomiczne

Kategorie agronomiczne gleb ustalono w oparciu o ich skład granulometryczny (uziarnienie). Gleby należące do różnych kategorii mają różną pojemność wodną a przez to i różną podatność na suszę.

Właściwości wodne gleb

Gleba jako układ wielofunkcyjny składa się z fazy stałej, ciekłej i gazowej. Faza stała gleby to około 50 – 60 % jej objętości (faza mineralna i materia organiczna) a pozostałą część stanowi powietrze i woda (Fig. 1). Trójfazowy układ gleby może ulegać zmianom w wyniku procesów glebotwórczych oraz agrotechniki. Prawidłowa uprawa oraz aplikacja materii organicznej może istotnie zwiększyć pojemność wodną gleby.

Woda i powietrze wypełniają pory glebowe, a więc występuje między nimi układ antagonistyczny. W przypadku zalania większości porów przez wodę rośliny cierpią z powodu braku tlenu w strefie korzeniowej. Gdy większość porów wypełni powietrze następuje susza glebowa. Trzeba jeszcze pamiętać, że nie cała zawarta w glebie woda jest dostępna dla roślin.

Woda w glebie ma znaczenie nie tylko jako czynnik niezbędny dla rozwoju roślin i życia organicznego, ale wpływa także na przemieszczanie się w niej soli mineralnych. Od ilości wody znajdującej się w glebie zależy także szybkość oraz charakter rozkładu materii organicznej.

Wodę, występującą w glebie, możemy podzielić na cztery rodzaje:

Rodzaje pojemności wodnej gleb (Fig.3)

Maksymalna pojemność wodna (MPW)

Jest to maksymalna ilość wody jaką może zatrzymać gleba. Występuje po bardzo obfitych opadach deszczu lub intensywnym nawadnianiu. W stanie tym gleba zawiera bardzo mało powietrza, które może się utrzymywać tylko w największych przestworach.

Polowa pojemność wodna (PPW)

Po odcieknięciu wody grawitacyjnej w glebie następuje stan równowagi między siłą grawitacji a siłą, z jaką woda przyciągana jest przez cząsteczki gleby. Gleba zawiera wtedy stosunkowo dużo wody i wystarczająca ilość powietrza.

Punkt trwałego więdnięcia (PTW)

Ilość wody w glebie, przy której rośliny trwale więdną. Przy tym poziomie wilgotności gleby rośliny zasychają i nie pomoże już im deszcz czy też nawadnianie.

Kategorie agronomiczne

Kategorie agronomiczne gleb ustalono w oparciu o ich skład granulometryczny (uziarnienie). Gleby należące do różnych kategorii mają różną pojemność wodną a przez to i różną podatność na suszę.

Opublikowano w: Opublikowano w: